Aktiebolag
  • Hem
  • Forum
  • Aktiebolag
    • Lagtext
  • Styrning
  • Aktie
  • Fördelar
  • Hem
  • Forum
  • Aktiebolag
    • Lagtext
  • Styrning
  • Aktie
  • Fördelar

Starta aktiebolag

  • 11/22/2016
  • Posted by: Webmaster
  • Category:SenasteUncategorized
Inga kommentarer
starta aktiebolag

När man ska starta aktiebolag är det mycket man ska tänka på. Nedan kan du läsa om alla saker som du måste gå igenom innan du har ett färdigt aktiebolag.

Varför välja aktiebolag?
Ett aktiebolag är att föredra om man ska starta upp en verksamhet inom en riskfylld bransch eller om man tror att man kommer att expandera snabbt. Ett aktiebolag är även den bästa företagsformen om man är flera som ska vara delägare då det är lättare att äga olika delar av bolaget och även ha samma möjligheter att styra ett bolag.

Juridisk person
Att starta aktiebolag är det enda alternativet som finns om man vill skilja på sin privatekonomi och företagets ekonomi. I ett aktiebolag så har man inte personligt ansvarig för företagets skulder om företaget skulle gå i konkurs, under förutsättning att man följer de lagar och uppfyller de skyldigheter och förpliktelser som finns i angivna i aktiebolagslagen.

Flera fördelar
Genom ett aktiebolag kan man även tillsätta en styrelse som kan ge stöd och bidra med kompetens inom det område man verkar inom. Detta kan även ses som seriöst om man är verksam inom ett område med stor konkurrens.

Ett aktiebolag har man även många andra skatteförmånliga fördelar och även enklare administration än andra företagsformer. Även för ägarna finns det många förmånliga skattelättnader eftersom ägarna också är anställda av bolaget.

Nackdelar
En av de tyngre delarna när man ska starta aktiebolag är att man behöver ha ett aktiekapital på minst 50 000 kronor. Det kan vara en tung post då man som nyföretagare har många andra kostnader för att kunna komma igång med verksamheten. Dock kan dessa pengar senare användas för inköp till företaget så att man kommer igång. För att kunna starta ett aktiebolag ska man vara myndig och man får inte vara försatt i konkurs. Man behöver även kunna sätta samman en styrelse som består av minst en styrelseledamot och en styrelsesuppleant.
Innan man registrerar aktiebolaget
Innan man kan registrera ett aktiekapital behöver man upprätta handlingar som ska bifogas ansökan. Dessa handlingar är en bolagsordning, en stiftelseurkund och ett bankintyg. Man kan få hjälp av en revisor för att upprätthålla dessa handlingar men de finns även att ladda ned mallar från Internet.

Bolagsordning ska innehålla

  • Företagets namn. Detta namn ska vara unikt och blir i och med registreringen skyddat i hela Sverige.
  • Styrelsen säte ska anges, vilket är i den kommun där företaget har sin bas och där styrelsemöten och bolagsstämmor kommer att hållas.
  • Man anger hur stort aktiekapital som företaget ska ha och hur många aktier som man har för avsikt att ge ut.
  • Man behöver specificera hur styrelsen ska vara sammansatt, minst antal ledamöter och högst antal ledamöter. Man ska även ange hur många revisorer man som minst och som mest ska ha i företaget.
  • Företagets verksamhet behöver beskrivas tydligt och ska omfatta all den verksamhet som man planerar att bedriva inom företaget.
  • Man ska specificera hur kallelser ska ske till bolagsstämmorna. Man behöver även ange vilket räkenskapsår som företaget ska ha. Ett aktiebolag behöver inte ha kalenderår som räkenskapsår utan kan använda brutet räkenskapsår.
  • Slutligen så anger man om det finns speciella förbehåll mellan delägare.

 

Stiftelseurkunden
En stiftelseurkund är ett dokument där man anger vilka som är ägare i företaget. Den ska innehålla alla delägares namn, personnummer, antal aktier som varje delägare har, priset för aktien. Detta dokument ska sedan signeras av alla aktieägare.

Apportegendom
Det ska även anges hur aktierna betalas, med kontanter eller med apportegendom. Om aktier tillförskansas med apportegendom krävs ett värderingsintyg på apportegendomen som ska utfärdas av en revisor.
Efter att stiftelseurkunden är upprättad måste man registrera aktiebolaget senast 6 månader efter att stiftelseurkunden upprättades, annars ska pengarna för aktierna återbetalas till aktieägarna.
I stiftelseurkunden anger man även vem som är stiftare av aktiebolaget och att man har för avsikt att starta ett aktiebolag.

Bankintyg
Hela det aktiekapitalet som man har specificerat i stiftelseurkunden ska betalas in till ett speciellt bankkonto hos en bank eller hos et kreditmarknadsbolag. När hela beloppet är inbetalt så kommer banken att utfärda ett bankintyg som styrker att aktiekapitalet finns. Har man utöver kontanter även apportegendom så ska man kunna styrka att detta har flyttats till det företag som man ska starta. Apportegendomen ska även ingå i bankintyget.

 

Registrera aktiebolaget
När man har alla handlingar klara, bolagsordning, stiftelseurkunden och bankintyget kan man registrera ett aktiebolag. Detta kan man göra direkt på Internet, vilket oftare går fortare och är billigare, eller genom att fylla i en blankett som man skickar till Bolagsverket.

För att registrera aktiebolaget på Internet så krävs att man har en e-legitimation så att man kan identifiera sig. Om aktiekapitalet består av apportegendom eller om det är ett publikt aktiebolag som ska registreras så kan man inte göra det på Internet utan måste använda Bolagsverkets blanketter.

Kostnaden för att registrera ett aktiebolag är på mellan 1 900 kronor och 2 200 kronor, beroende på om man registrerar på Internet eller genom att skicka in en blankett. Detta belopp ska betalas in till Bolagsverket innan de registrerar ens företag.

Anmälan om att registrera ett aktiebolag ska innehålla följande uppgifter:

1. Namnförslag
Man kan ange upp till 5 olika namnförslag och förslagen bör skilja mellan varandra för att något av namnen ska kunna gå igenom. Tänk på att inte beställa några saker i företagsnamnet förrän det är registrerat då det ofta kan bli problem med det första namnförslaget som man helst vill ha.

2. Verksamhetsbeskrivning
Ange en tydligt den verksamhet som företaget ska bedriva. Ser till att alla verksamheter finns med. Om man är osäker kan man titta på liknande företags verksamhetsbeskrivning på exempelvis allabolag.se.

3. Styrelse och firmatecknare
Här ska anges de personer som ska sitta i styrelsen och deras roller. Namn, personnummer och bostadsort. Hör anger man även ven som är firmatecknare och även VD om bolaget har en sådan utsedd.

4. Revisor
Här anger man vem som ska vara revisor för företagets första räkenskapsår. Man anger namn, personnummer och bostadsort.
För små företag som inte kommer att ha fler än tre anställda, inte kommer ha mer än 3 miljoner i omsättning och som inte har en balansomsättning på 1,5 miljoner finns inga krav på revisor. Tänk på att det är bolagsordningen som bestämmer om det ska finnas revisor eller inte. Om man inte har revisor ska detta framgå av bolagsordningen.

5. Stiftare och aktiekapital
Under detta stycke anger man hur stort aktiekapital bolaget ska ha och hur många aktier som ska finnas i bolaget. Man anger även hur många aktier som respektive delägare innehar och priset för dessa.

6. Adress och kontaktuppgifter
Här anger man vilken adress företaget ska ha och vem som är kontaktperson när det gäller registreringen av företaget.

7. Uppgifter från bolagsordningen
Här ska man ange bolagets säte, vilket är där styrelsemöten och bolagsstämmor kommer äga rum. Man anger även hur kallelse kommer att ske till bolagsstämmor och vilket räkenskapsår som företaget kommer att använda.

8. Bankintyget
Här anger man att man har ett bankintyg och om det finns i elektronisk form eller i pappersform.
Därefter ska anmälan signeras eller skrivas under och skickas in till Bolagsverket. Det tar cirka 14 dagar innan företaget registreras och man får ett organisationsnummer. Innan dess kan man inte använda sig av företaget.

Anmälan till skatteverket

Efter att företaget är registrerat så behöver man skicka in ansökan om F-skattebevis till Skatteverket. Man behöver även anmäla sig för mervärdesskatt och arbetsgivaravgifter om man ska ha anställda i företaget. Det brukar ta cirka 2-3 veckor att få allt detta klart.


Starta aktiebolag snabbare

Genom att beställa ett lagerbolag går det snabbare att komma igång med verksamheten. Eftersom man får ett organisationsnummer inom några timmar och dessutom ofta får hjälp med alla saker som ska fyllas i, kan man börja skicka fakturor till sina kunder samma dag som man beställer lagerbolaget.

 

BESTÄLL AKTIEBOLAG HÄR

Kommentera Avbryt svar

Nytt inlägg

Skriv nytt inlägg

Starta aktiebolag

De flesta aktiebolag i Sverige startas som lagerbolag. Anledningen till det är vanligen att få all registrering rätt och att det går fortare att komma igång. Lagerbolaget är redan registrerat och byter namn, styrelse m.m. i samband med att någon köper det. Nedan framgår ett par leverantörer vi kan rekommendera:
Forma Bolagstjänster AB
VPR AB

Senaste inläggen

  • Lån mellan bolag
  • Att stänga AB och få tillbaka kapital
  • Aktieutdelning
  • Enskild firma till aktiebolag
  • Undantag för revisor

Senaste kommentarer

  • Webmaster om Lån mellan bolag
  • Starta aktiebolag - Hur går det till? och hur gör man? om Aktie
  • Starta aktiebolag - Hur går det till? och hur gör man? om Aktiebolag
  • Webmaster om Aktiebolagslagen
  • Mats Dahlquist om Aktiebolagslagen

Vad är Aktiebolag.org?

Detta är en informationssida för dig som letar efter information om aktiebolag. Här kommer du hitta allt relevant, och lite till.

Arkiv

  • januari 2017
  • december 2016
  • november 2016

Prenumerera på nyhetsbrevet

RSS Näringsverksamhet

  • Beskattningskonsekvenser för den som har en solcellsanläggning på sin jordbruksfastighet 11/10/2020
  • Beskattningskonsekvenser för den som har en solcellsanläggning på sin villa eller fritidshus som är privatbostad 11/10/2020
  • HFD, mål nr 6446-19 – Fråga dels om andelsägare i ett bolag i Luxemburg ska CFC-beskattas för bolagets inkomster, dels om utdelningar och kapitalvinster på andelarna i bolaget ska tas upp till fem sjättedelar med stöd av IL eller EUF-fördraget 11/06/2020
  • Ställningstagande: Ränteutgifter och ränteinkomster vid tillämpning av avdragsförbudet för negativt räntenetto i övergångsbestämmelserna till reglerna om avdragsbegränsning för negativa räntenetton 09/16/2020

RSS Bokföring & Redovisning

  • Nytt allmänt råd från Bokföringsnämnden om redovisning av fusion 11/03/2020
  • Nytt allmänt råd från Bokföringsnämnden med anledning av corona får användas för årsbokslut 06/30/2020
  • Nytt allmänt råd från Bokföringsnämnden med anledning av corona får användas för årsredovisning i mindre företag 06/30/2020
  • Nytt allmänt råd från Bokföringsnämnden med anledning av corona får användas för årsredovisning och koncernredovisning 06/30/2020

RSS Bolagsverket

  • Stor ökning av nyregistrerade företag - Bolagsverket förstärker organisationen 11/09/2020
  • Lyckad hearing med företagarna om standardiserad företagsrapportering, SBR 10/28/2020
  • NSG ska göra livet enklare för Nordens företag 09/02/2020
  • Bolagsverket varslar 40 om uppsägning 02/06/2019
  • Bolagsverket slutredovisar ekobrottsuppdrag till regeringen 12/17/2018

Vad är Aktiebolag.org?

Aktiebolag.org är en informationssida för dig som letar efter information om aktiebolag. Här kommer du hitta allt relevant, och lite till. Läs om de senaste lagändringarna och vad de innebär för ditt företag. Du som funderar på att starta ett eget företag kan läsa om aktiebolag som bolagsform och vad du bör tänka på och hur du ska förbereda dig innan starten.
Footer logo
Copyright © 2016 Aktiebolag.org
      Search